Onze Missie

We willen goed, gezond en gelukkig leven en onze kennis hiervan overdragen aan de volgende generatie. Om dit mogelijk te maken hebben we in 2018 Ecofarm de Foundation opgericht, waar we een duurzame woon-werk-gemeenschap opzetten. Onze Ecofarm willen we beheren we in de vorm van een evenwichtig en duurzaam systeem met een biodivers voedselbos met o.a. fruit- en notenbomen, een bloemenweide, een vijver, fruittuin, (geneeskruiden-)tuin en een kringloop moestuin. Daar werken we aan welzijn en niet aan welvaart. We zijn tevreden wanneer we ‘economisch quite’ kunnen spelen.

We hanteren het principe van de ‘Mondiale Voetafdruk’ zoals ontwikkeld bij de Kleine Aarde in Boxtel. We hergebruiken zoveel mogelijk al onze grondstoffen en bezuinigen op onze ‘vreemde’ middelen zoals gereedschap, huishoudelijke artikelen, huisraad, brandstof, plastic, fastfood etcetera. En streven er naar om zelfvoorzienend te zijn.

Onze Ecofarm willen we beheren in de vorm van een evenwichtig en duurzaam systeem op basis van Permacultuur. We maken gebruik van kleinschalige kringlooplandbouw en bewerken voornamelijk met de hand. We  gebruiken geen kunstmest, pesticiden of herbiciden. Het water komt uit de grond en de energie van de zon en de wind. 

Onze Missie is een plek creëren waarin we ons verbonden voelen door vier pijlers: Zelfvoorziening/duurzaamheid, samen zijn, balans en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast willen we ruimte bieden aan participanten (regelmatige vrijwilligers) en sympathisanten (tijdelijke vrijwilligers). Mensen die hier initiatieven willen ontplooien welke passen binnen onze missie.

Zelfvoorziening | duurzaamheid

We geloven in de eenvoud van samenwerken in harmonie met natuur. De Foundation is geen ideologie of bepaalde religieuze of spirituele richting. We staan met beide benen op de grond. We kunnen hier de wereld niet mee redden, maar we willen wel onze verantwoordelijkheid dragen. We willen een zelfvoorzienende basis vormen om ruimte voor duurzaamheid te scheppen, zodat natuur, kennis en vaardigheden worden behouden en dit van generatie op generatie kan blijven bestaan.

Samen leven

We delen deze plek graag met mensen van een verschillende leeftijd, afkomst en gender. Door samen te oogsten, te koken en te eten, actief bezig te zijn met elkaar, van elkaar te leren, ideeën en wensen uit te wisselen en materialen te delen, hopen we ruimte te bieden voor verbinding en inspiratie en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van deze plek.

Balans

We willen graag in het hier en nu zijn en vinden het daarom belangrijk om een goede balans te creëren tussen actief bezig zijn en rust nemen.We geloven namelijk dat we productiviteit niet hoeven uit te drukken door ons druk te maken maar door zinvol en aandachtig bezig te gaan. Neem de ruimte tijdens het werk om rustig waar te nemen wat er in je en om je heen gebeurt. Door naast het werk ook samen te genieten van het eten en te relaxen bij het kampvuur, is er de mogelijkheid samen te reflecteren op wat je doet en bewuster te werk gaan. Op het terrein groeit een wilgenhut die je kan gebruiken als stilteruimte.

Persoonlijke ontwikkeling

We inspireren elkaar graag door kennis en vaardigheden te delen. Daarom geven we ruimte voor educatieve activiteiten zoals wildplukken, schilderen, hout-/metaal bewerken, textiel verven, wol vilten, filosofische avonden, theeceremonies, muziek maken, mediteren en ga zo maar door.

De Foundation familie

Op dit moment zijn Joop en Jolanda (en de deftige poes Nora en onze lieftallige kippen en eenden) de vaste bewoners op de boerderij en we werken graag samen met vrijwilligers. We willen graag alle betrokken even voorstellen.

Joop

Als Allround technicus is hij van alle markten thuis. Voor alle klussen kun je bij hem terecht. Daarnaast verdiept hij zich graag in filosofie en duurzaamheid en is daarom dan ook de oprichter van de Foundation en full time aanwezig op locatie.

Jolanda

Als docente Tai Chi/meditatie en natuurgeneeskundige therapeut kun je bij haar in de weekenden altijd terecht voor muzikale klanken, een luisterend oor of voor een warm kopje thee en een wandeling door haar kruidentuin.

www.ya-lan.nl

Evelien

Evelien kun je vaak treffen bij ons tussen de eetbare bloemen. Zo creëert ze de mooiste kleuren velden om je mee te verwelkomen bij de oprit van ons terrein.

Jolien

Als kunstenaar werkt zij met de natuur samen en maakt zij graag een inspirerende plek om zo iedereen dichter bij elkaar te brengen en is daarom dan ook oprichter van de Foundation en actief bij het organiseren van evenementen, ambachtelijke workshops en de vormgeving van de Ecofarm.

www.jolienwallis.nl

Ineke

Als tuindersdochter geboren met groene vingers en opgegroeid tussen de tomaten en chrysanten. Ze is regelmatig op de Foundation en aan het genieten met haar handen in de aarde of neemt de benen voor een lekkere wandeltocht.

Pepijn

Als klimaatactivist en toegepast psycholoog is hij altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden rondom educatie in duurzaamheid en positieve psychologie. Zo organiseert hij o.a. graag evenementen voor de Ecofarm.

 

Bas

Deze gangmaker is een echte community builder. Werkzaam bij het Thuismakers collectief met het Kiem lokaal en als oprichter van co-werkplek Werf5 weet hij als geen ander hoe je een goede sfeer creëert en mensen samenbrengt.

www.werf5.nl

www.thuismakerscollectief.nl

www.kiemlokaal.nl

Het ontstaan

In mei 2018 besloot onze Founder Joop, zijn huis in Utrecht te verkopen en naar de Achterhoek te vertrekken, opzoek naar een geschikte boerderij om daar nog lang en gelukkig samen te leven met de natuur.

In september 2018 was het zover, en vond hij een mooie plek in de rustige omgeving op het randje van Zelhem en Keijenborg.  ‘Ik had direct het gevoel dat ik mijn stek gevonden had’, aldus Joop. Dankzij de vriendelijke vorige bewoners kon hij meteen beginnen te werken om zijn plan te verwezenlijken; “Ecofarm De Foundation”.

Al jaren broedde hij op dit plan. Daarbij liet hij zich onder anderen inspireren door de boerderij “De Kleine Aarde” in Boxtel, waar hij in 1978 een kijkje nam. De Kleine Aarde is in 1971 gestart en heeft aandacht besteed aan een andere leefwijze, die gebaseerd is op land- en tuinbouw methoden, voedingsgewoonten, werkwijzen en energiegebruik, die zowel ons leefmilieu als de bijna leeg geplunderde aarde willen ontzien.

Ook liet hij zich inspireren door de sciencefictionreeks “De Foundation” van Isaac Asimov, die filosofeert over hoe de mens, ver in de toekomst, kan voortbestaan en hoe zij meer geluk zouden kunnen vinden. Zo is het idee voor de naam ‘Foundation’ ontstaan.

 ‘We willen op onze boerderij een duurzame Permacultuur stichten, klimaatneutraal, biodiversiteit en een leefwijze die in balans is met de omgeving en de aarde’, vertelt Joop. ‘We zijn direct begonnen met het opstarten van het voedselbos’. ‘Om dit te ondersteunen hebben we op Nationale Boomplantdag, 13 maart 2019, in samenwerking met kinderen van een basisschool 1400 bomen en struiken laten planten’. ‘En tevens 14 hoogstam fruitbomen’. ‘Ook maakte we al binnen korte tijd gebruik van het grondwater en wind- en zonne-energie’.

Zijn dochter Jolien is nauw betrokken bij de oprichting van de boerderij en verzameld in de lente en zomer vele vrijwilligers die helpen met de opbouw van de plek. Dit zijn niet alleen natuurliefhebbers met groene vingers maar ook mensen uit de stad die graag eens lekker uit hun hoofd en met hun handen bezig willen zijn.

Als je het terrein oploopt zie je nu de kippen los scharrelen en er staan picknicktafels waar voorbijgangers kunnen rusten. De biodynamische pluktuin groeit als kool en dat zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden of biociden. ‘Het was verbijsterend hoe snel de natuur zich hersteld’, aldus Joop. ‘Als uit het niets stond plots de hele akker vol met kamille en klaprozen’. ‘Het aantal bijen en andere insecten groeide met de dag’. ‘Het was een genot de dansende en zwierende zwaluwen te zien die daar al snel op af kwamen’.

Recensies

Paar daagjes overnachten en dan meehelpen op de farm. Prachtige combi. En geweldige omgeving om te fietsen.

Frans

Bij Jolien en Bas meegeholpen op de boerderij van haar vader. Een prachtig ecologisch project. Helemaal zelfvoorzienend. Ook heel erg leuk en gezellig met zoveel leuke mensen. Was ontzettend leuk en leerzaam!

Evelien

Hartelijke ontvangst. Fijne rustige plek, eieren en groente van eigen boerderij.

Hilje

My stay at Jolien and Joop was truly wonderful. The place for a start was a huge surprise, much more spacious and comfortable than I could have imagined. The location is great, although you do need your own motor, if like me you enjoy peace and quiet. Jolien and Joop (and also Jolanda) are wonderful people who will go the extra mile to help you and make sure you have everything you need, I truly cannot praise them enough. They made me feel like at home.

Frank

Thank you so much! It was truly an adventure. We are looking back on the trip and the moments there, it brings excitement and energy for the adventures to come. Thank you again, this visit was the starting point to a new chapter in my life.

Kristina

Ik had me geen betere start van mijn drie maanden trip door Nederland kunnen bedenken! Ik vond het zo heerlijk en organisch verlopen!

Kim