We willen een goed, gezond en gelukkig leven. Om dit mogelijk te maken hebben we in 2018 De Foundation opgericht, waar we een duurzame woon-werk-gemeenschap willen opzetten. Daar willen we werken aan ons welzijn en niet aan welvaart. We zijn tevreden wanneer we economisch quite kunnen spelen. Onze Ecofarm willen we beheren in de vorm van een evenwichtig en duurzaam systeem op basis van Permacultuur. Dat houdt in dat we: Energie en klimaatneutraal werken, kringloop tuinbouw gebruiken, zoveel mogelijk al onze grondstoffen hergebruiken en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn.

Onze Missie is een plek creëren waarin we ons verbonden voelen door vier pijlers: goed eten, samen wonen, zelfvoorziening en werken in balans.

Zelfvoorziening

We geloven in de eenvoud van samenwerken in harmonie met natuur. De Foundation is geen ideologie of bepaalde religieuze of spirituele richting. We staan met beide benen op de grond. We kunnen hier de wereld niet mee redden, maar we willen wel onze verantwoordelijkheid dragen. We willen een zelfvoorzienende basis vormen om ruimte voor duurzaamheid te scheppen, zodat natuur, kennis en vaardigheden worden behouden en dit van generatie op generatie kan blijven bestaan.

Samen zijn

We delen deze plek graag met mensen van een verschillende leeftijd, afkomst en gender. Door samen te oogsten, te koken en te eten, actief bezig te zijn met elkaar, van elkaar te leren, ideeën en wensen uit te wisselen en materialen te delen, hopen we ruimte te bieden voor verbinding en inspiratie en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van deze plek.

Balans

We willen graag in het hier en nu zijn en vinden het daarom belangrijk om een goede balans te creëeren tussen actief bezig zijn en rust nemen.We geloven namelijk dat we productiviteit niet hoeven uit te drukken door ons druk te maken maar door zinvol en aandachtig bezig te gaan. Neem de ruimte tijdens het werk om rustig waar te nemen wat er in je en om je heen gebeurt. Door naast het werk ook samen te genieten van het eten en te relaxen bij het kampvuur, is er de mogelijkheid samen te reflecteren op wat je doet en bewuster te werk gaan. Op het terrein groeit een wilgenhut die je kan gebruiken als stilte ruimte.

Persoonlijke ontwikkeling

We inspireren elkaar graag door kennis en vaardigheden te delen. Daarom geven we ruimte voor activiteiten zoals composteren, schilderen, hout-/metaal bewerken, wildplukken, zaaien en planten, creatieve-/educatieve workshops, filosofische avonden, het delen van verhalen rond het kampvuur, theeceremonies, muziek maken en ga zo maar door.

Toekomstige projecten

We hebben nog een heleboel mooie lopende projecten en toekomstplannen voor deze plek. Zo willen we bijvoorbeeld ons eigen water zuiveringssysteem aanleggen en een gezamenlijke douche en  keuken bouwen in de activiteitenschuur. Ook willen we uiteindelijk een vuurplaats en levendige vijver en we willen de werkplaats uitbreiden om meer plek te hebben om verschillende technieken uit te voeren. Op een dag hopen we in de boerderij ruimte te kunnen bieden voor zo’n 10 vaste vrijwilligers waarbij we kunnen leven van een zelfvoorzienende moestuin en inspiratie/educatie kunnen bieden aan vrijwilligers en gasten. Maar alles op zijn tijd! Hieronder vindt u een lijst met alle plannen die we hebben. Hierbij hebben we ons laten inspireren door bij anderen mooie initiatieven een kijkje te nemen, zoals ADM, de Kaardebol in Zutphen, de Catfarm in Poussan, de Kleine Aarde en Werf5 in Utrecht. Contact ons gerust als er een project tussen staat waar je interesse in hebt om mee te helpen. Alle hulp is welkom!

In de moestuin

 1. Op dit moment is er nog veel onkruid in de tuin. Dit komt elke lente weer met nieuwe soorten op. We dunnen dit het hele jaar door steeds meer uit tot er een diversere natuur ontstaat. Hiervoor passen we naast het wieden ook verschillende andere methodes toe. Zo bedekken we bijvoorbeeld de grond in de herfst met graan en planten we zo divers mogelijke vaste planten en mooie bloemen ervoor in de plaats.
 2. We zaaien en planten groenten en fruit in de moestuin. Dit doen we op biodynamisch wijze met inzet van Permacultuur.
 3. Elke avond besproeien we de planten met de hand. Hiervoor zijn ook enkele beregen systemen gecreëerd.
 4. De compost scheppen we regelmatig om en kent vele fases tot het uiteindelijk in onze moestuin belandt.
 5. We zijn bezig de paden en tuinen wat meer te kaderen en plantenlabels te schrijven bij de gewassen. Ook willen we bijvoorbeeld hier en daar wat muurtjes bouwen van stenen.
 6. Er is een begin gemaakt aan een Kruidencarrousel.
 7. We willen de omheining ophogen, want nu springen de hazen er nog weleens overheen. Daarnaast figuurzagen en verven we voor elk hek een dier als heksluiting om zo de verschillende ingangen naar de moestuin goed te kunnen onderscheiden.
 8. Er is een begin gemaakt aan een wilgenhut waar je fijn in stilte kan zijn.
 9. In de toekomst is het plan dat we een moerasfilter aanleggen voor ons eigen circulaire huishoudelijk afvalwater zuiveringssysteem. 
 10. We willen verschillende plekjes buiten creëren waar je lekker kan zitten. Zo willen we bijvoorbeeld hier en daar wat bankjes plaatsen en misschien wat bouwen met pallets en doeken. Ook zijn we geïnteresseerd in het aanschaffen van bijvoorbeeld een Bosjuweel tent. We kunnen de ruimte eronder eventueel ook ophogen en er pallets of houten balken neerleggen als vloer of een kleed zodat je ook met regen redelijk schoon en warm buiten kan zitten.
 11. We willen uiteindelijk ook een pergola bouwen waar trompetbloemen en blauwe regen overheen kunnen groeien en waar je deels overdekt door de planten ook de picknicktafel onder kan zetten en aan de balken hangmatten op zou kunnen hangen.
 12. We willen leven brengen in onze kikkerpoel in de moestuin. Moerasplantjes planten, beestjes uit de sloot naar de vijver verplaatsen. Ook willen we over de vijver een bruggetje bouwen, de fontein verbeteren en een een klein huisje bouwen om over het water uit te kijken.

De activiteitenschuur

We willen van de activiteitenschuur het dak vervangen en een extra verdieping bouwen. Hier kunnen we dan een activiteitenzaaltje creëren met een badkamer en een keuken.

Onze werkplaats

 1. We willen een kapschuur gaan bouwen om zo de werkplaats uit te breiden. Deze ruimte kan dienen als garage en voor een lang materiaal stelling voor ijzer. Hierdoor zal er ook meer ruimte komen om een atelier te maken waar je onder anderen kan verven, hout bewerken en keramieken.
 2. Daarnaast zijn we bezig alle gereedschappen en materialen een duidelijke plek te geven in de schuren met duidelijke etiketten. Eventueel zouden we uiteindelijk ook dingen op kunnen hangen op haakjes in een plank en om kunnen trekken zodat je precies ziet waar het terug kan worden gehangen.